fruitteelt

De hoogstamboomgaard te Pepingen, ongeveer 1 ha, levert fruit voor de thuisverkoop, voor verkoop via veiling en fruitpaketten en voor verwerking. Hij geeft ook een indicatie wanneer de verschillende fruitsoorten en variëteiten rijpen in andere boomgaarden, zodat wij tijdig de oogst en de verwerking kunnen organiseren.

Hoogstamboomgaarden leveren vruchten met een grotere biologische resistentie. Door de verscheidenheid aan soorten en aroma's zijn ze uitstekend geschikt voor de verwerking tot heerlijke sappen en fruitbereidingen. De periode van bloei tot rijping is bij hoogstammen langer dan bij laagstammen. Dit resulteert in een optimale verhouding tussen vruchtenzuren en vruchtensuikers.

 

Naast de boomgaard te Pepingen werken wij samen met eigenaars van andere boomgaarden in het Pajottenland, in Belgisch Limburg en in Wallonië.
We kopen verder appelen aan van collega telers, soms via de veiling. Het saldo aan appelsap kopen we in Duitsland, waar Streuobst een eeuwenlange traditie kent.

In België zijn elk jaar onvoldoende biologische appelen beschikbaar voor verwerking.
Wij ijveren ervoor om fruittelers te overtuigen om om te schakelen naar bio, o.a. in samenwerking met 'bio zoekt boer'.
Op vraag van Pajottenlander heeft CRA (Centre de Recherches Agronomiques) in Gembloux, een studie gemaakt van een 60-tal appelsoorten voor verwerking. Door het handhaven van een aantal criteria, zijn een 15-tal soorten uitgeselecteerd. De volgende stap is de zoektocht naar gronden, en/of landbouwers met grond die voor ons fruit voor verwerking willen telen.
Indien u hiervoor interesse hebt, kunt u ons contacteren:
T 02/ 360 35 55 of GSM 0495/ 30 15 52 (Peter)

 


haverdrank in milieuvriendelijke statiegeldflessen
haverveld